Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο", πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Stavros Niarchos Foundation.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης με την Αναπηρία «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο» απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο και σε διδακτική ώρα.

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές / ομιλητές με αναπηρία, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών/-τριών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. Σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ηλικιακές ομάδες μαθητών και κατ' επέκταση τις διαφορετικές ανάγκες προσέγγισης και ενημέρωσης που προκύπτουν.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018 ο Σ.Κ.Ε.Π. αξιολόγησε την επίδραση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" στους μαθητές, με την πραγματοποίηση μιας ποιοτικής ανάλυσης, σε σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, μέσω:

- Ongoing συνεργασίας και feedback με τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
- Feedback των μαθητών πάντα σε συνεργασία με το σχολικό πλαίσιο
- Συλλογής - επεξεργασίας στοιχείων σε συνεργασία με την Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη

Η ποιοτική ανάλυση είχε ως στόχο να καταγράψει την επιρροή του προγράμματος σε μαθήτριες και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα από τις παρατηρήσεις και την καταγραφή συναισθημάτων στο οικείο περιβάλλον της τάξης των μαθητών/-τριών και των καθηγητών/-τριών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, προέκυψαν συμπεράσματα τα οποία αποτύπωσαν την επίδραση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολικό πλαίσιο.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, στο 1ο Διαδραστικό Συνέδριο "Προωθώντας την Αποδοχή της Διαφορετικότητας στα Σχολεία" - Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την κοινωνική ένταξη νέων με αναπηρία, που διοργάνωσαν το ίδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και ο Σ.Κ.Ε.Π., την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στο Ζάππειο.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018 η ήδη υπάρχουσα ομάδα των motivational speakers του Σ.Κ.Ε.Π., ενισχύθηκε με 2 νέους με αναπηρία, με στόχο την μεγιστοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στην Αττική. Η δωρεά του ΙΣΝ αφορά στην κάλυψη μισθοδοσίας για 2 έτη των 2 νέων στελεχών του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία. Τα στελέχη ανέλαβαν, ως motivational speakers / εμψυχωτές, τον ανοιχτό διάλογο με τους μαθητές και τς μαθήτριες καθώς και την εκπαίδευση πυρήνα εμψυχωτών / motivational speakers με αναπηρία.