Αναγνώριση Έργου: Βραβεύσεις - Εισηγήσεις

1.  Αναγνώριση Έργου: Βραβεύσεις

Αποτελούν ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά για όλη την ομάδα του Σ.Κ.Ε.Π. οι παρακάτω βραβεύσεις, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου μας. 

α. "Νησίδες Ποιότητας 2017"

Στις 23 Νοεμβρίου 2017, σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, έγινε η βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων που η Ελλανόδικη Επιτροπή των Νησίδων Ποιότητας 2017 επέλεξε να τιμήσει αυτή τη χρονιά. Φέτος βραβεύτηκαν 8 Οργανώσεις, από σύνολο 76 υποψηφίων.

Το βραβείο στον Σ.Κ.Ε.Π. απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στην ιδρύτρια & Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Αθηνά Κρητικού, η οποία τόνισε ότι: "Οι αντιξοότητες & τα εμπόδια μπορούν να μετατραπούν σε κινητήρια δύναμη, δεν συνδέονται και δεν πρέπει να συνδέονται με την λέξη "τέλος", αλλά αντίθετα να αποτελούν το έναυσμα για μια καινούργια αρχή".

Πρόεδρος της Ελλανόδικης Επιτροπής είναι ο κος Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., πρώην Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών.

Τα μέλη της Ελλανόδικης Επιτροπής είναι, με αλφαβητική σειρά: Σπύρος Γιαννιώτης - Ολυμπιονίκης, Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος - Πρέσβης ε.τ., Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών, Τάκης Θεοδωρόπουλος - Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Λήδα Κοντογιάννη - Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Ευανθία Ρεμπούτσικα - Συνθέτης, Μελίνα Ταπραντζή - Πρόεδρος της ΜΚΟ Wise Greece.
 
*Μπορείτε να δείτε απόσπασμα της βράβευσης παρακάτω. Υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί υπότιτλοι, ενεργοποιήστε τους πατώντας το εικονίδιο CC στα δεξιά.
 
β. Διπλή βράβευση του Σ.Κ.Ε.Π. στο 2ο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Καινοτομίας Mazinnov2: "Η Ελλάδα του Αύριο"

Στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, το 2o Ελληνογαλλικό Φόρουμ Καινοτομίας «Mazinnov2», με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γάλλου Πρέσβη κου Christophe Chantepy. Πρόκειται για ένα Ελληνογαλλικό Δίκτυο Καινοτομίας που έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να συναντήσει Έλληνες και Γάλλους καινοτόμους (σε τομείς όπως περιβάλλον, τουρισμός, ενέργεια, τεχνολογία, υγεία κλπ) και να συμμετάσχει στα προγράμματα του Mazinnov2.

Στην σειρά ομιλιών με θέμα "Φανταστείτε την Ελλάδα του Αύριο", ο Σ.Κ.Ε.Π. μοιράστηκε το όραμά του για μια κοινωνία όπου κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν βρίσκεται «εκτός», αντίθετα όλοι ανεξαιρέτως αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι.

Παρουσιάζοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξοικείωσης με την Αναπηρία στα σχολεία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο", ο Σ.Κ.Ε.Π. απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας του και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από: την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την αντιδήμαρχο Αθηναίων Κοινωνίας των Πολιτών & Καινοτομίας Αμαλία Ζέπου, τον διευθυντή της εφημερίδας "Καθημερινή" Αλέξη Παπαχελά, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Ζολώτα Γιώργο Παπαλέξη, τον σύμβουλο στρατηγικής του Ολυμπιακού Christian Karembeu, τον ιδρυτή του KissKissBankBank Adrien Aumont και τον Δημήτρη Σιασσιαρίδη ιδρυτή του Yummy Pop.

2.  Αναγνώριση Έργου: Παρεμβάσεις - Εισηγήσεις

Με δεδομένη την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, ο Σ.Κ.Ε.Π. διαθέτει σφαιρική εικόνα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός με αναπηρία, στην χώρα μας.

Οι παρεμβάσεις μας επιδιώκουν ως μακροπρόθεσμα κοινωνικά οφέλη την ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών και τη δημιουργία μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών.

Αναλυτικά: 

 • 03/03/2018, Delphi Economic Forum III. Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., κα Αθηνά Κρητικού, συμμετείχε στην ενότητα: "Ο ρόλος της Φιλανθρωπίας στις παγκόσμιες προκλήσεις". Στην παρέμβαση της τόνισε ότι η Φιλανθρωπία δεν πρέπει να διευκολύνει την παραίτηση του θεσμικού πλαισίου, αλλά αντίθετα να αποτελεί γόνιμο μοχλό πίεσης στις κυβερνήσεις.
 • 19/06/2017, Τεχνόπολις.  Συμμετοχή στη συζήτηση πολιτών: «Χωρίς πάνελ: Μια συζήτηση για την Ευρώπη» που διοργάνωσαν ο δήμος Αθηναίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
 • 31/05/2017, Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι. Η Πρέσβης κα. Μαρία Θεοφίλη, διοργάνωσε μια ανοιχτή συζήτηση παρουσίασης του έργου του Σ.Κ.Ε.Π. με θέμα: «Κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία: Προβλήματα, προκλήσεις, λύσεις». Παρευρέθη ο κος Yanis Bacha, εκπρόσωπος τύπου της υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμοδία για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, κα Sophie Cluzel.
  Τον διάλογο συντόνισαν η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., κα. Αθηνά Κρητικού, και η κα. Νάνα Μούσχουρη. 
  Η συγκεκριμένη παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στοχευμένης στρατηγικής ένταξης του Σωματείου σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, με στόχο την κοινή προσπάθεια προώθησης και ενδυνάμωσης της κοινωνικής συμμετοχής και της συλλογικής ευθύνης.
 • 18/12/2016, TEDxAthens Salon. Συνέδριο με θεματική "Accessibility" του οποίου την απόλυτη προσβασιμότητα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Σ.Κ.Ε.Π.
 • 25/11/2016, Μazinnov. Παρουσίαση του προγράμματος "Include the Exclude" στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία - Mazinnov, το οποίο διεξήχθη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
 • 22/11/2016, "Προσεγγίζοντας την Διαφορετικότητα". Ομιλία ενημέρωσης & αφύπνισης στον Δήμο Πειραιά.
 • 22/11/2016, "Ευ Επιχειρείν". Παρουσίαση καλών πρακτικών στην εκδήλωση για την νεανική επιχειρηματικότητα από τον Δήμο Κηφισιάς.
 • 19/11/2016, Τεχνόπολη - Ίδρυμα Μποδοσάκη/ολοκλήρωση προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες". Συμμετοχή στην Fast Forward ομιλία με τίτλο: "Μαμά, αυτός γιατί έχει ρόδες;".
 • 22/10/2016, 3η Ημερίδα iatronet - θεματική "η σχέση του παιδιού και της ασθένειας". Ομιλία με τίτλο «Απομόνωση και κοινωνικό στίγμα του παιδιού-ασθενούς με αναπηρία: στερεότυπα και διακρίσεις»
 • 25/09/2016, Wheeling2help, Τεχνόπολις. Ανοιχτή συζήτηση εξοικείωσης με την αναπηρία: "Wheeling2talk".
 • 4ο Athens Democracy Forum - 09-2016 - Τα παιδιά γιορτάζουν την Δημοκρατία, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό:
  17/09 Συντονισμός της συζήτησης "Μαθαίνοντας τη Δημοκρατία μέσα από τη Διαφορετικότητα" στο 'Myrtillo' cafe.
  16/09 Βιωματική ομιλία με θέμα: "Η Αθήνα είναι η πόλη της Δημοκρατίας. Είμαι όμως ισότιμος πολίτης;".
  14/09 Βιωματική ομιλία με θέμα: "Η Αθήνα είναι η πόλη της Δημοκρατίας. Είμαι όμως ισότιμος πολίτης;".
  13/09  Έκθεση ζωγραφικών έργων από καλλιτεχνική σύμπραξη νέων με και χωρίς αναπηρία.
 • 07/08/2016, Στέρνα Fringe Festival, Τήνος. Συμμετοχή της Αθηνάς Κρητικού, Πρόεδρο του Σ.Κ.Ε.Π., με τίτλο ομιλίας "Δες το Αλλιώς" - Σε συνεργάσια με τον Σύλλογο ΑμεΑ Τήνου "Έχουμε δικαίωμα".
 • 16/07/2016, Volunteer Action. Συμμετοχή στο πάνελ "Όλοι μπορούν να είναι εθελοντές" του Φεστιβάλ Εθελοντισμού (διοργάνωση Skywalker.gr).
 • 16/06/2016, Ευγενίδειο Ίδρυμα - Επιμορφωτική ημερίδα για νηπιαγωγούς: "Σχολική Ετοιμότητα- Κοινωνικοσυναισθηματική θωράκιση των παιδιών προσχολικής ηλικίας". Παρουσίαση σκοπών & δράσεων του Σωματείου.
 • 28/05/2016, Νοιάζομαι και Δρω - Απολογιστική εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον εθελοντισμό και το σχολείο. Συμμετοχή της Πρόεδρου του Σ.Κ.Ε.Π., κα Αθηνά Κρητικού σε συζήτηση με θέμα: "Εθελοντισμός. Αλληλεγγύη, Ενεργός Πολίτης στην Ελλάδα σήμερα".
 • 25-27/05/2016, Eυρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εισήγηση της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. Αθηνάς Κρητικού, με τίτλο: "Αφύπνιση μέσω Βιωματικής Μάθησης". Παρουσίαση της αποτίμησης του έργου του σωματείο, στα πλαίσια της θεματικής "Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και Aνθρώπινα Δικαιώματα". Το Συνέδριο με τίτλο «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν Κόσμο που Αλλάζει. Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες Προσεγγίσεις – Human Rights in a Changing World. Research and Applied Approaches» διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων και η Ευρωπαϊκή Oμοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων. Το Συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Σε αυτό συμμετείχαν σύνεδροι από δέκα (10) Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκατρείς (13) Πανεπιστημιακές Σχολές, δεκαεπτά (17) Πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς και δεκαοκτώ (18) ανεξάρτητοι φορείς και ΜΚΟ με σημαντικό έργο και εξειδίκευση στους τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
 • Μάρτιος 2016, Μήνας Βιωματικών Δράσεων Εξοικείωσης με την Αναπηρία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων:
  23/03, «Μύρτιλλο» διεξαγωγή εργαστηρίου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας "Δώσε νόημα στην επικοινωνία".
  23/03, «Μύρτιλλο», ανοιχτός διάλογος με το κοινό: "Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα".
  22/03, Τεχνόπολις, ομιλία της  Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνάς Κρητικού, με τίτλο: "Η αφύπνιση μέσω βιωματικής μάθησης" στην ημερίδα "Δράσεις και Προοπτικές για τα Άτομα με Αναπηρία".
 • 10-11/12/2015, πρόσκληση της Αθηνάς Κρητικού από τον Πατέρα Απόστολο Καβαλιώτη για επίσκεψη στηνΑλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη. Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο και στο ΚΕΔΔΥ Ξάνθης με τον Σχολικό Σύμβουλο κο. Μελισσόπουλο Σάββα και τον Προϊσταμενο του ΚΕΔΔΥ κ Χατζηθεοδωρου Γεώργιο. Διεξαγωγή 2 ομιλιών, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Έβρου και του επιμορφωτικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, με στόχο την παρουσίαση του έργου του Σ.Κ.Ε.Π., καλές πρακτικές και τρόπους ένταξης των ΑμεΑ στην ευρύτερη κοινωνία, με έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα.
 • 10/10/2015, TEDx Chania, ομιλία του Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, στελέχους του Σ.Κ.Ε.Π., «Τι μου έμαθαν τα παιδιά;».
 • 01/04/2015, ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. Ανοιχτός διάλογος και αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας σε σχέση με την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρίες. Ιδιαίτερη εστίαση στην αναγκαιότητα καθιέρωσης βιωματικών προγραμμάτων μη-τυπικής εκπαίδευσης, για την κατάργηση προκαταλήψεων και στερεοτυπικών αντιλήψεων.Μαζί μας ήταν οι: Μαρία Ηλιοπούλου: Ψυχολόγος - Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων - Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, Αθηνά Κρητικού: Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, Θανάσης Βισκαδουράκης: Ηθοποιός. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Σοφία Παπαϊωάννου. Στην συζήτηση συμμετείχαν νέοι με και χωρίς αναπηρία: Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Στέφανος Βούρος, συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. Χριστίνα Ζουπάνου - Κρητικού, Μαριάννα Κανακίδη, Αμαλία Σπυράτου και φοιτητές, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • 13/03/2015, Ίδρυμα Ευγενίδου. Συμμετοχή στην ημερίδα «Η Πολιτική για την Αναπηρία, η Αναπηρία για την Πολιτική» που οργανώθηκε από την κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς με την στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Τμήματος Α.μεΑ. του ΣΥΡΙΖΑ.
 • 11/02/2015CF Company. Συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο διαλέξεων  "Η εικόνα της Αθήνας", με τίτλο διάλεξης: "Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα".
 • 11/12/2014, Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Αθηναίων. Ομιλία, της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνάς Κρητικού, με τίτλο: «Ευαισθητοποιημένος μαθητής σήμερα ίσον ενεργός πολίτης αύριο», στην ημερίδα: Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία.
 • 19/11/2014, 1η Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Συμμετοχή της Αθηνάς Κρητικού, Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π., στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Impact Hub Athens και η Ashoka Greece.
 • 15/11/2014, TEDxAthens. Ομιλία της ιδρύτριας και Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. Αθηνάς Κρητικού η οποία μοιράστηκε τους λόγους που την οδήγησαν στην ίδρυση τουσωματείου και στο «πως» η κοινωνία θα καταργήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις που οδηγούν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό της «διαφορετικότητας».
 • 27/11/2013, Free Thinking Zone. Ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με τίτλο «Πώς μετατρέπεις τις αντιξοότητες σε κινητήρια δύναμη». 4 γυναίκες καταξιωμένες στον χώρο τους, με και χωρίς αναπηρία, κατέθεσαν εμπειρίες & συναισθήματα. Ομιλήτριες:  Έφη Καρακίτσου (Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος της Magnet) – Aλέκα Πίττα (Διευθ. Σύμβουλος Μελισσοκομική Αττικής) – Ευγενία Λιανού (Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Cocomat – Ντόρα Κατσιβαρδάκου (Γενική Γραμματεία Ισότητας). Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.
Gallery: 
Video: 

Βράβευση Σ.Κ.Ε.Π. - "Νησίδες Ποιότητας 2017"