Δήμος Αθηναίων

Σκέψου αλλιώς!

Μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία.

Η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έχει ως στόχο την αφύπνιση και την ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία:

1) Έλλειψη προσβασιμότητας. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία είναι η δυσκολία μετακίνησης και κυρίως η έλλειψη προσβασιμότητας σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας ακόμα και υγείας. 

2) Άρνητική στάση της κοινωνίας. Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του. Οι διακρίσεις αποτελούν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας.

Το πρόγραμμα μας συνδυάζει 2 βασικούς άξονες: Ενημέρωση και Αλληλεπίδραση.

Περιλαμβάνει: 

  • Ανοιχτό διάλογο ενημέρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από συνεργάτες & στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., οι ίδιοι άτομα με αναπηρίες.
  • Βιωματικά εργαστήρια εξοικείωσης με την αναπηρία, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας (αφή, ακοή, όραση και όσφρηση) ως εργαλεία για μία διαφορετική αντίληψη και σκέψη. Τα εργαστήρια υλοποιούνται υπό την καθοδήγηση στελεχών και συνεργατών του Σ.Κ.Ε.Π., με και χωρίς αναπηρία.
  • Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.
     

Μάρτιος 2017

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα οργανώθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1. Διεξαγωγή βιωματικών ομιλιών σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων (μαθητές δημοτικού & λυκείου)

Οι βιωματικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από νέους με αναπηρία, στελέχη και συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. στα παρακάτω σχολεία: 106ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 93ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών.

2. Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου στις 14 Μαρτίου 2017, 11.00-13.00

Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου σε θέματα αναπηρίας για την καλύτερη διεξαγωγή και στελέχωση του Μήνα Εξοικείωσης, από συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π.​.

3. Ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & συνειδητοποίησης με το ευρύ κοινό στις 18 Μαρτίου, 11.00-12.00

Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, στέλεχος του Σ.Κ.Ε.Π. με κινητική αναπηρία, συντόνισε μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για την πραγματικότητα της αναπηρίας: προβλήματα, προκλήσεις και λύσεις.

4. "Λαβύρινθος των Αισθήσεων": Βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία στις 18 Μαρτίου, 12.00-13.00
Η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι, συνεργάτιδα του Σ.Κ.Ε.Π, υλοποιήσε ένα εργαστήρι αισθήσεων αφιερωμένο στην διαφορετικότητα, την ισότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό.

Μάρτιος 2016

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα οργανώθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1. Βιωματική ομιλία και προσομοίωση κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας στην Τεχνόπολη, στις 19 Μαρτίου 2016, 11.00-13.00

Βιωματική ομιλία από συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. πάνω σε θέματα καθημερινότητας από την οπτική της αναπηρίας.

Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας: μικροί και μεγάλοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας κάθισαν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στον χώρο της Τεχνόπολης.

Δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας: οι συμμετέχοντες βίωσαν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες (κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, εισαγωγή σε τεχνικές συνοδείας κτλ). Η δράση υλοποιήθηκε με εκπαιδευτές κινητικότητας & προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης.

Στην δράση παρευρέθηκαν: η Αντιδήμαρχος για το Παιδί κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας κ. Μαρία Στρατηγάκη

2. Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου στις 11 Μαρτίου 2016, 13.00-14.00

Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου σε θέματα κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας για την καλύτερη διεξαγωγή και στελέχωση του Μήνα Εξοικείωσης, από στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π.​

3. Ομιλία στις 22 Μαρτίου 2016, με τίτλο: "Η αφύπνιση μέσω βιωματικής μάθησης" στην Ημερίδα "Δράσεις και Προοπτικές για τα Άτομα με Αναπηρία"

Η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνά Κρητικού μίλησε στους συμμετέχοντες της Ημερίδας παρουσιάζοντάς τους σκοπούς και τις δράσεις του Σ.Κ.Ε.Π. οι οποίς έχουν ως στόχο την εξοικείωση των νέων γενικής εκπαίδευσης με την πραγματικότητα της αναπηρίας και την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων με αναπηρία.

4. Εργαστήρι Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας "Δώσε νόημα στην επικοινωνία" στις 23 Μαρτίου 2016, 18.00-19.00, στο "Μύρτιλλο"

5. Ανοιχτός διάλογος με το κοινό με θέμα: "Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα" στις 23 Μαρτίου 2016, 19.00-20.00, στο "Μύρτιλλο"

Μάρτιος 2015

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα οργανώθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1. Διεξαγωγή βιωματικών ομιλιών σε 14 σχολεία του Δήμου Αθηναίων για 800 μαθητές δημοτικού & γυμνασίου

Οι βιωματικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από νέους με αναπηρία, στελέχη και συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π.

Στις βιωματικές ομιλίες συμμετείχε η κα. Μαρία Ηλιοπούλου Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων - Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger.

Επισκεφτήκαμε τα παρακάτω σχολεία:
133ο Αθηνών, 62ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 76ο Αθηνών, 51ο Αθηνών, 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, 106ο Αθηνών, 39ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 67ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 52ο Αθηνών, 132ο Αθηνών, 21ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 91ο Αθηνών, 13ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 6ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αθηνών

2. Προσομοίωση κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας στην Πλατεία Συντάγματος, στις 28 Μαρτίου 2015, 12.00-14.00

Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας: μικροί και μεγάλοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας κάθισαν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους.

Δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας: οι συμμετέχοντες βίωσαν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες (κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, εισαγωγή σε τεχνικές συνοδείας κτλ). Η δράση υλοποιήθηκε με εκπαιδευτές κινητικότητας & προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης.

Στην δράση παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας κ. Μαρία Στρατηγάκη, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αντώνης Καφετζόπουλος, κ. Ανδρέας Γεννηματάς.

 

Gallery: