Δήμος Θεσσαλονίκης

 Ο Σ.Κ.Ε.Π. στην Θεσσαλονίκη! 

18-20 Νοεμβρίου 2015
Πρόγραμμα:
 «Δες το Αλλιώς»​

Στο πλαίσιο του Έργου του Σ.Κ.Ε.Π. «Δες το Αλλιώς», με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία, μέσω διαδραστικών/βιωματικών προγραμμάτων μη - τυπικής εκπαίδευσης, στελέχη του σωματείου μας επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη.

Τα στελέχη μας, νέοι με αναπηρία, πραγματοποίησαν ανοιχτό διάλογο ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαν με 610 μαθητές από τα παρακάτω σχολεία:

  • 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  • Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  • 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη
  • 18ο Δημοτικό Σταυρούπολης
  • 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
  • ΙΕΚ Δέλτα
  • 10ο Δημοτικό Αγίου Αθανασίου

Η επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη μας προκάλεσε πολύ όμορφα συναισθήματα, κυρίως γιατί υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους μαθητές που συμμετείχαν στις βιωματικές ομιλίες. Ενδεικτικά:

Στο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην συζήτηση ένας πρώην μαθητής του σχολείου. Για πρώτη φορά θέλησε να μιλήσει σε κοινό για την αναπηρία του, για τις εμπειρίες του, για τα όνειρα του με αφορμή την επίσκεψη μας! Στο ίδιο σχολείο, είχαμε την τιμή να μας καλέσει να μιλήσουμε στους μαθητές ένας καθηγητής που έχει  πάρει σύνταξη εδώ και 2 χρόνια. Έμαθε ωστόσο για το πρόγραμμα μας και θέλησε να συμμετέχουν τόσο ο ίδιος όσο και οι παλιοί του συνάδελφοι και οι πρώην μαθητές του!

Στο 18ο Δημοτικό Σταυρούπολης, οι μαθητές ήταν εντυπωσιακοί! Είχανε ήδη ετοιμάσει τις ερωτήσεις τους – μερικές από τις οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – ενώ η συζήτηση μας έγινε αφορμή για μια μαθήτρια να μιλήσει ανοιχτά στους συμμαθητές της για τον παιδικό διαβήτη που αντιμετωπίζει και πως αυτό επηρεάζει την ζωή της.

Οι φοιτητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ απεδείχθησαν ενήλικες που ήταν πολύ ανοιχτοί σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας, ενώ η εξοικείωση τους, τους κατέστησε ένα ενδιαφέρον κοινό από το οποίο λάβαμε πολλές διαφορετικές απόψεις πάνω στα θέματα που συζητήσαμε. 

10-11 Οκτωβρίου 2014
Πρόγραμμα: Μαζί... Ανακαλύψαμε Αλλιώς τους χώρους γύρω μας!

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα εμπόδια για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Απλά... όλα είναι εμπόδια!

  1. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ομιλίες ενημέρωσης από τα στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., νέους με αναπηρία. Στις ομιλίες συμμετείχαν πάνω από 100 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης καθώς και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη. 
  2. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, με την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους, έλαβε χώρα η βιωματική προσομοίωση κινητικής αναπηρίας με συμμετέχοντες: μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη, εθελοντές, δημότες, περαστικοί, σύλλογοι και φορείς από την Θεσσαλονίκη. 

 

Gallery: