Η Αθηνά Κρητικού μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών στο Οικονομικό Forum των Δελφών 2018.

Το 3o Οικονομικό Forum των Δελφών είχε ως στόχους, την ανάλυση των διεθνών τάσεων στην πολιτική, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την αξιολόγηση των επιπτώσεων τους και τη σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Forum, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, από 1 έως 4 Μαρτίου 2018. Συγκέντρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πολλές διεθνείς προσωπικότητες κύρους και επιρροής, με πάνω από 250 Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., κα Αθηνά Κρητικού, συμμετείχε στην ενότητα: "Ο ρόλος της Φιλανθρωπίας στις παγκόσμιες προκλήσεις". Στην παρέμβαση της τόνισε ότι η Φιλανθρωπία δεν πρέπει να διευκολύνει την παραίτηση του θεσμικού πλαισίου, αλλά αντίθετα να αποτελεί γόνιμο μοχλό πίεσης στις κυβερνήσεις.

Στην ομιλία της η κα Κρητικού υπογράμμισε το γεγονός ότι η Φιλανθρωπία απαντάει με ταχύτητα και ευελιξία στις προκλήσεις που συνδέονται με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ραγδαίες εξελίξεις. Η αποτελεσματικότητά της πετυχαίνεται, εν μέρει, από την ελευθερία κινήσεων που διαθέτει, επειδή λειτουργεί εκτός των καθιερωμένων θεσμικών πλαισίων. Ταυτόχρονα, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου καθιστά τη δράση της "πυροσβεστική", με ημερομηνία λήξης. Την απασχολούν ιδιαίτερα η "επόμενη μέρα" και η βιωσιμότητα του έργου των οργανώσεων. Προσέθεσε ότι για να υπάρχουν μακροχρόνια αποτελέσματα, οι οργανώσεις οφείλουν να εστιάσουν στην πρόληψη και στις σωστές συμμαχίες, ενώ παράλληλα, πρέπει να αποτελέσουν γόνιμο και υπολογίσιμο μοχλό πίεσης στις κυβερνήσεις, που θα θεσμοθετούν, με τη σειρά τους, ένα πλαίσιο νομικών δράσεων.

Στην ενότητα "Ο ρόλος της Φιλανθρωπίας στις παγκόσμιες προκλήσεις" συμμετείχαν οι:

Κεντρικός Ομιλητής: Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισηγητές:
Τζίμη Αθανασόπουλος, Επικεφαλής Κοινωνικής Ευθύνης του LibraGroup
Rebecca Eastmond, CEO, Greenwood Place
Πάνος Μινογιάννης, CEO του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
Αθηνά Κρητικού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - Σ.Κ.Ε.Π.
Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Πρόεδρος του Ιδρύματος Θ. Λασκαρίδη.
Ξένια Παπασταύρου, Σύμβουλος Ανάπτυξης του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Συντονίστρια: Πηνελόπη Γαβρά, Δημοσιογράφος