Συμμετοχές

Διάχυση της ενημέρωσης στο ευρύτερο κοινό,
μέσω Συμμετοχής & Συνεργασίας Σ.Κ.Ε.Π. με θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς

Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουμε συμμετάσχει σε εθνικά & ευρωπαικά φεστιβάλ, συνέδρια, πολιτιστικά δρώμενα, ημερίδες, εκθέσεις, με στόχο την αφύπνιση και αλλαγή στάσης του γενικού πληθυσμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Οι κατάλληλες προϋποθέσεις συνειδητοποίησης του ευρύτερου πληθυσμού δημιουργούνται από συνδυαστικές συμμετοχές και συνεργασίες με άλλους θεσμικούς & ιδιωτικούς φορείς, με μακροπρόθεσμα κοινωνικά οφέλη την:

 • Διαχείριση της διαφορετικότητας και την αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού
 • Κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρία
 • Προάσπιση δικαιωμάτων, προώθηση ίσων ευκαιριών και επαγγελματική ένταξη των νέων με αναπηρία
 • Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 2008 - 2016

2017

 • 18/03, Δήμος Αθηναίων. Στον Μήνα Εξοικείωσης με την Αναπηρία, ο Σ.Κ.Ε.Π. θα συμμετέχει με την βιωματική δράση "Η αναπηρία ως πρόκληση", η οποία περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από την πραγματικότητα της αναπηρίας και ένα βιωματικό παιχνίδι, τον "Λαβύρινθο των Αισθήσεων".
 • 16/03, Ίδρυμα Ωνάση. Ο Σ.Κ.Ε.Π. συντονίζει workshop για νέους με και χωρίς αναπηρία στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ένα ταξίδι στον χρόνο και το βιβλίο με παράλληλη απόδοση στην νοηματική γλώσσα.
 • 11/03, Δημαρχείο Αθηνών. Στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. συντόνισαν βιωματική συζήτηση με εθελοντές του Δήμου γύρω από την πραγματικότητα της αναπηρίας.
 • 10/03, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Καλεσμένοι της Μονάδας Προσβασιμότητας του Παν/μιου, οι Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Θάλεια Κιούση, εκπαίδευσαν φοιτητές στην συνοδεία χρηστών αμαξιδίων.
 • 04/03, 1ο Συνέδριο του CATCH-EyoU. Ο Σ.Κ.Ε.Π. μοιράστηκε τις καλές πρακτικές του στο Συνέδριο "Young People as Active EU Citizens? Challenges and Visions on a Renewed Project for Europe" για την ώθηση της ενεργής συμμετοχής των νέων στα ευρωπαϊκά κοινά. 
 • 08/02, Αποτυπώματα, Μουσείο Βορρε. 196 νέοι με και χωρίς αναπηρία συμμετείχαν μαζί στο διαδραστικό πρόγραμμα εξοικείωσης του Σ.Κ.Ε.Π.
 • 08/01, Moneyshow. O συντονιστής μας  Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, βρέθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε "Το Ποτάμι" με θεματική: "Οχτώ μικρές συζητήσεις για οχτώ μεγάλα θέματα" για να τους εφιστήσει την προσοχή σε καίρια αναπηρικά θέματα. 

2016

 • 18/12, TEDxAthens Salon. Συνέδριο με θεματική "Accessibility" του οποίου την απόλυτη προσβασιμότητα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Σ.Κ.Ε.Π.
 • 02/12, TaxiBeat. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μιλήσαμε στους εργαζομένους της εταιρείας για την καθημερινότητα και την πραγματικότητα της αναπηρίας.
 • 01/12, Αποτυπώματα, Μουσείο Βορρε. 270 νέοι με και χωρίς αναπηρία συμμετείχαν μαζί στο διαδραστικό πρόγραμμα εξοικείωσης του Σ.Κ.Ε.Π.
 • 25/11, Μazinnov. Στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία - Mazinnov, το οποίο διεξήχθη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσιάσαμε το νέο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα "Include the Excluded".
 • 22/11, "Προσεγγίζοντας την Διαφορετικότητα". Ανοιχτή ομιλία στο ευρύ κοινό για την πραγματικότητα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας, στον Δήμο Πειραιά.
 • 22/11, "Ευ Επιχειρείν". Εκδήλωση για την νεανική επιχειρηματικότητα από τον Δήμο Κηφισιάς όπου παρουσιάσαμε τον Σ.Κ.Ε.Π. ως καλή πρακτική, σε 300 νέους του Δήμου.
 • 19/11, Τεχνόπολη. Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες", το Ίδρυμα Μποδοσάκη οργάνωσε μια μεγάλη γιορτή στην οποία ο Σ.Κ.Ε.Π. πήρε μέρος με την Fast Forward ομιλία: "Μαμά, αυτός γιατί έχει ρόδες;".
 • 18/11, Τεχνόπολη. 75 νέοι ειδικής και γενικής εκπαίδευσης συνεργάστηκαν μέσω καλλιτεχνικών εργαστηρίων και βιωματικής συζήτησης. Η σύμπραξη ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση λήξης του Προγράμματος "Είμαστε Όλοι Πολίτες" του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
 • 08 & 11/11, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Καλεσμένοι της Μονάδας Προσβασιμότητας του Παν/μιου, οι Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Θάλεια Κιούση, εκπαίδευσαν φοιτητές στην συνοδεία χρηστών αμαξιδίων.
 • 06/11, Νοιάζομαι και Δρω, Δεσμός. Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας ήταν ομιλητής στην επιμόρφωση 350 εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη της κουλτούρας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σε παιδιά και νέους.Ταυτόχρονα, μαζί με την Ειρήνη Τρομπέτα και την Θάλεια Κιούση, συντόνισαν ομάδες εκπαιδευτικών στην σχεδίαση ενός project που θα υλοποιήσουν στο σχολείο τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
 • 25/10, Καλλιτεχνική Σύμπραξη στα Βριλήσσια. 90 νέοι ειδικής και γενικής εκπαίδευσης συνεργάστηκαν μέσω καλλιτεχνικών εργαστηρίων, bocce και βιωματικής συζήτησης. Η σύμπραξη ολοκληρώθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου κ. Μανιατογιάννη και της Αντιδημάρχου κας Χατζάρα.
 • 22/10, 3η Ημερίδα iatronet. Ήμασταν ομιλητές στην φετινή Ημερίδα με θεματική την σχέση του παιδιού και της ασθένειας. Η ομιλία είχε τίτλο «Απομόνωση και κοινωνικό στίγμα του παιδιού-ασθενούς με αναπηρία: στερεότυπα και διακρίσεις» και μέσω αυτής εξηγήσαμε πως οι ίδιοι σπάμε τα στερεότυπα, ενημερώνοντας & ευαισθητοποιώντας καθημερινά μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 25/09, Wheeling2help, Τεχνόπολις. Ο Σ.Κ.Ε.Π. συμμετείχε με μία ανοιχτή συζήτηση εξοικείωσης με την αναπηρία: "Wheeling2talk".
 • 4ο Athens Democracy Forum - Τα παιδιά γιορτάζουν την Δημοκρατία, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό:
  17/09 Η Ιλεάνα Βασδέκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας, συντόνισε τη συζήτηση "Μαθαίνοντας τη Δημοκρατία μέσα από τη Διαφορετικότητα" στο 'Myrtillo' cafe.
  16/09 Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, Motivational Speaker και Συντονιστής Βιωματικών Παρεμβάσεων, έκανε βιωματική ομιλία με θέμα: "Η Αθήνα είναι η πόλη της Δημοκρατίας. Είμαι όμως ισότιμος πολίτης;".
  14/09 Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, Motivational Speaker και Συντονιστής Βιωματικών Παρεμβάσεων, έκανε βιωματική ομιλία με θέμα: "Η Αθήνα είναι η πόλη της Δημοκρατίας. Είμαι όμως ισότιμος πολίτης;".
  13/09  Έκθεση ζωγραφικών έργων από καλλιτεχνική σύμπραξη νέων με και χωρίς αναπηρία.
 • 07/08, Στέρνα Fringe Festival, Τήνος. Συμμετείχε η Αθηνά Κρητικού, Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., με ομιλία με τίτλο "Δες το Αλλιώς" - Σε συνεργάσια με τον Σύλλογο ΑμεΑ Τήνου "Έχουμε δικαίωμα".
 • 16/07, Volunteer Action. Στο πάνελ "Όλοι μπορούν να είναι εθελοντές" του Φεστιβάλ Εθελοντισμού που διοργάνωσε η εταιρία Skywalker.gr, ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, μοιράστηκε την δική του εμπειρία ως εθελοντής.
 • 06/07, 2nd CSR Connecting Day - Πίασε την σκυτάλη! Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ινστιτούτο Επικοινωνίας συνδιοργάνωσαν συνάντηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, με εκπροσώπους εταιρειών που επενδύουν σε ενέργειες ΕΚΕ. Η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνά Κρητικού, παρουσίασε το έργο "Δες το Αλλιώς".
 • 20-22/06, Θεσσαλονίκη. Βρεθήκαμε στο 5ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση του ΙΣΝ  που σκοπό είχε την  παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών, την ανταλλαγή απόψεων και την συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της κοινωφελούς δράσης και των πολλαπλών εκφάνσεων αυτής.
 • 16/06, Γαλλικό Ινστιτούτο. «Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας», Κύκλος: «Η νεολαία που καινοτομεί». Παρακολουθήσαμε την εκδήλωση "Οι πρωτοπόροι της Κοινωνικής Καινοτομίας" στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Την βραδιά εγκαινίασε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κύριος Christophe Chantepy.
 • 16/06, Ευγενίδειο Ίδρυμα. Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής ημερίδας για νηπιαγωγούς:  "Σχολική Ετοιμότητα- Κοινωνικοσυναισθηματική θωράκιση των παιδιών προσχολικής ηλικίας", ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του Σωματείου.
 • 31/05, Athens Pride. Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και συμβουλές βασικής συνοδείας στους εθελοντές του Athens Pride για την προσβάσιμη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
 • 28/05, 4ο Φεστιβάλ Αγάπης-Αποδοχής. Στελέχη μας και συνεργάτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν με εισηγήσεις και κατάθεση προσωπικών εμπειριών.
 • 28/05, Νοιάζομαι και Δρω. Απολογιστική εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον εθελοντισμό και το σχολείο. Η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνά Κρητικού συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα: "Εθελοντισμός. Αλληλεγγύη, Ενεργός Πολίτης στην Ελλάδα σήμερα", παρουσιάζοντας τις πρακτικές του Συνδέσμου.
 • 25-27/05, Eυρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εισήγηση της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. Αθηνάς Κρητικού: "Αφύπνιση μέσω Βιωματικής Μάθησης" στην οποία παρουσιάζει την αποτίμηση του έργου του σωματείο, στα πλαίσια της θεματικής "Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και Aνθρώπινα Δικαιώματα". Το Συνέδριο με τίτλο «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν Κόσμο που Αλλάζει. Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες Προσεγγίσεις – Human Rights in a Changing World. Research and Applied Approaches» διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων και η Ευρωπαϊκή Oμοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων. Το Συνέδριο διεξήχθει στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», από τις 25 έως τις 27 Μαϊου 2016. Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Το Συνέδριο συμμετείχε στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών  για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ατζέντα 2030, ήταν διαθεματικό και διεπιστημονικό. Σε αυτό συμμετείχαν σύνεδροι από δέκα (10) Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκατρείς (13) Πανεπιστημιακές Σχολές, δεκαεπτά (17) Πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς και δεκαοκτώ (18) ανεξάρτητοι φορείς και ΜΚΟ με σημαντικό έργο και εξειδίκευση στους τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Συνέδριο διεξήχθη με την παρουσία πολλών σημαντικών προσκεκλημένων ομιλητών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κροατία και εκπρόσωπων των Ηνωμένων Εθνών από την Ελλάδα και το Βέλγιο.
 • 26-30/05, Σύλλογος "Περπατώ", 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για άτομα με κινητική αναπηρία σε περιβάλλον κατασκηνώσεων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Θάλεια Κιούση και την τελευταία ημέρα παρουσίασαν το σωματείο και τις δράσεις του.
 • 23/05, Αμερικανική πρεσβεία. Συμμετοχή στην ομάδα εργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ως προετοιμασία στην Ημερίδα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2016.
 • 23/05, "Σχολεία Ανοιχτά". Ανοιχτή εκδήλωση για τα συμπεράσματα του προγράμματος με συμμετοχή και παρέμβαση του Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα.
 • 16/05, 11ο Δημοτικό Γαλατσίου. Συνάντηση των κηδεμόνων των παιδιών με τους Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και Θάλεια Κιούση και διεξαγωγή Ανοιχτού Διαλόγου πάνω στην αναπηρία.
 • 21/04, Γυμνάσιο Νέου Μυλοτόπου. Συνάντηση σε ξενοδοχείο της σχολικής εκδρομής του γυμνασίου με τους συνεργάτες μας Βαγγέλη Αυγουλά και Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα για ανοιχτό διάλογο πάνω στην αναπηρία.
 • 18/04, Δημοτικό Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης. Βιωματική ομιλία ευαισθητοποίησης σε 17 κωφούς και βαρήκοους μαθητές του σχολείου από το στέλεχος μας με κινητική αναπηρία Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, στην νοηματική.
 • 22/04, Δήμος Ελασσόνας. Ομιλία ευαισθητοποίησης σε 40 μαθητές λυκείου και μετέπειτα βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία με την συνεργασία μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου Ελασσόνας.
 • 21/04, Δήμος Ελασσόνας. Βιωματική ομιλία ευαισθητοποίησης σε 240 μαθητές γυμνασίου από τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα.
 • 10/04, Ανιχνευτές Περιφέρειας Νοτίου Αττικής. Εκδήλωση δράσεων ευαiσθητοποίησης και καταγραφής προσβασιμότητας με την συμβολή του Σ.Κ.Ε.Π.
 • 09/04, Ανιχνευτές Περιφέρειας Νοτίου Αττικής. Workshop Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από την Θάλεια Κιούση.
 • 08/04, Ελληνογαλλική σχολή Jeanne D'arc. Επίδειξη αθλήματος Bocce από την Ειρήνη Τρομπέτα.
 • 03/04, Ανιχνευτές Περιφέρειας Νοτίου Αττικής. Βιωματική ομιλία ευαισθητοποίησης από τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα.
 • 28/03, EΡT-1, η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π. Αθηνά Κρητικού και οι συνεργάτες Στέφανος Βούρος και Βαγγέλης Αυγουλάς, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή ONERT, του Αντρέα Ροδίτη και της Ελένης Χρονά, με θέμα: "Παρουσίαση των σκοπών και δράσεων του Σ.Κ.Ε.Π. με στόχο την εξοικείωση των νέων γενικής εκπαίδευσης με την πραγματικότητα της αναπηρίας και την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων με αναπηρία".
 • Μάρτιος, Μήνας Βιωματικών Δράσεων Εξοικείωσης με την Αναπηρία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων:
  • 23/03, «Μύρτιλλο» διεξαγωγή εργαστηρίου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας "Δώσε νόημα στην επικοινωνία" από την Κιούση Θάλεια.
  • 23/03, «Μύρτιλλο», ανοιχτός διάλογος με το κοινό: "Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα", με συντονιστή τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα.
  • 22/03, Τεχνόπολις, ομιλία της  Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνάς Κρητικού, με τίτλο: "Η αφύπνιση μέσω βιωματικής μάθησης" στην ημερίδα "Δράσεις και Προοπτικές για τα Άτομα με Αναπηρία".
  •  19/03, Τεχνόπολις, βιωματικές ομιλίες σχετικά με την αναπηρία καθώς και δράσεις προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας από τους συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και Μενέλαο Τσαούση.
  • 11/03, Δημαρχείο Αθηνών, στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. εκπαιδεύσαν τους εθελοντές του Δήμου σε αναπηρικά θέματα.
 • 14/03, Τεχνόπολις, συμμετοχή στο CareerFair.4all, την ημέρα καριέρας για ανθρώπους με αναπηρία, ως παράδειγμα καλής πρακτικής.
 • 11/03, 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και η Θάλεια Κιούση εκπαίδευσαν τους μαθητές σε τεχνικές συνοδείας χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, για την σωστή τους συμμετοχή σε αγώνα δρόμου ως συνοδοί Α.μεΑ.
 • 26/02 ανάλυση σε εκπροσώπους εταιριών των δυνατοτήτων εργαζομένου με κινητική αναπηρία, στο πλαίσιο του CareerFair.4all.
 • 10/02,  συμμετοχή στην 1η Διάσκεψη για την Αθήνα με τίτλο: "Ελάτε να μιλήσουμε για την πόλη μας".
 • 27/01, 52ο Δημοτικό Αθηνών, ομιλία για την Διαφορετικότητα από τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

2015

 • 18/12, «Bazaar» αρμένικων γλυκών υπέρ των σκοπών του σωματείου. Την εκδήλωση οργάνωσε η κα. Αντρινέ Κνουνή, μαζί με την κόρη της που φοιτεί στο Κολλεγίου Αθηνών, στο πλαίσιο του CAS που οφείλουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
 • 12/12, στο TEDx Kids  η ομάδα του Σ.Κ.Ε.Π. πραγματοποίησε εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία για τα παιδιά της εκδήλωσης.
 • 10-11/12, πρόσκληση της Αθηνάς Κρητικού από τον Πατέρα Απόστολο Καβαλιώτη για επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη. Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο και στο ΚΕΔΔΥ Ξάνθης με τον Σχολικό Σύμβουλο κο. Μελισσόπουλο Σάββα και τον Προϊσταμενο του ΚΕΔΔΥ κ Χατζηθεοδωρου Γεώργιο. Διεξαγωγή 2 ομιλιών, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Έβρου και του επιμορφωτικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, με στόχο την παρουσίαση του έργου του Σ.Κ.Ε.Π., καλές πρακτικές και τρόπους ένταξης των ΑμεΑ στην ευρύτερη κοινωνία, με έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα.
 • 17/11, General Electric. Διεξαγωγή βιωματικών δράσεων για τους εργαζόμενους της εταιρείας σε συνεργασία με το οικονομικό της τμήμα. Η ημερίδα συμπεριλάμβανε:
  • παρουσίαση του σωματείου από την Ιλεάνα Βασδέκη
  • βιωματική ομιλία από τα στελέχη Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και Στέφανο Βούρο.
  • προσομοίωση κινητικής αναπηρίας από τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα
  • προσομοίωση αισθητηριακής αναπηρίας από τον Μενέλαο Τσαούση.
 • 22/10, Deree. Στα πλαίσια προγράμματος ευαισθητοποίησης των φοιτητών, ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας πραγματοποίησε ομιλία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης σχετικά με την αναπηρία.
 • 10/10, TEDx Chania, ομιλία του Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, στελέχους του Σ.Κ.Ε.Π., «Τι μου έμαθαν τα παιδιά;».
 • 4/10, "Ταιριάζουμε στο Φάληρο". Διοργάνωση του "Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ" σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Βιωματική προσομοίωση κινητικής αναπηρίας "Δράση στους Δρόμους" από τον Σ.Κ.Ε.Π.
 • 28/09-02/10, Freedom Drive, πανευρωπαϊκή εκδήλωση για την Ανεξάρτητη Διαβίωση Α.μεΑ.. Ο ελληνικός οργανισμός i-living και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κάλεσαν τους συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, Θάλεια Κιούση και Ευάγγελο Αυγουλά να συμμετέχουν.
 • Οκτώβριος 2014 - Μάρτιος 2015 συμμετοχή στο πρόγραμμα ECOCITY.
 • 21-22/05, AIG Hellas. Διοργάνωση διήμερου δράσεων εστιάζοντας στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
  • Ομιλία ενημέρωσης & συνειδητοποίησης σχετικά με θέματα διαφορετικότητας, αναπηρίας και έλλειψης προσβασιμότητας, που υλοποιήθηκε από στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., οι ίδιοι με αναπηρία.
  • Βιωματική προσομοίωση κινητικής & αισθητηριακής αναπηρίας με στόχο την συνειδητοποίηση των αντικειμενικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία.Οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν με αναπηρικά αμαξίδια και να κινηθούν στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού.
 • 01/04, ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. Ανοιχτός διάλογος και αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας σε σχέση με την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρίες. Ιδιαίτερη εστίαση στην αναγκαιότητα καθιέρωσης βιωματικών προγραμμάτων μη-τυπικής εκπαίδευσης, για την κατάργηση προκαταλήψεων και στερεοτυπικών αντιλήψεων.Μαζί μας ήταν οι:
  • Μαρία Ηλιοπούλου: Ψυχολόγος - Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων - Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger
  • Αθηνά Κρητικού: Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους
  • Θανάσης Βισκαδουράκης: Ηθοποιός
  • Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Σοφία Παπαϊωάννου.
  • Στην συζήτηση συμμετείχαν νέοι με και χωρίς αναπηρία: 
   Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Στέφανος Βούρος, συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. Χριστίνα Ζουπάνου - Κρητικού, Μαριάννα Κανακίδη, Αμαλία Σπυράτου και φοιτητές, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Μάρτιος, Τεχνόπολις. Συμμετοχή στο Athens Science Festival, με τις εξής δράσεις:
  • 21/03, βιωματικό εργαστήρι προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας με 3 δράσεις: α) κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, β) δημιουργία αντικειμένων από πηλό με κλειστά τα μάτια, γ) βιωματική ομιλία από τον Βαγγέλη Αυγουλά, τον Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και συνεργάτη του Σ.Κ.Ε.Π.
  • 19/03, βιωματικό εργαστήρι ευαισθητοποίησης και κοινωνικοποίησης «Αποτυπώματα» με θέμα την επιστήμη, στο οποίο έλαβαν μέρος τα Εκπαιδευτήρια Κάντα και η Εστία: Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.
 • 13/03, Ίδρυμα Ευγενίδου. Συμμετοχή του Σ.Κ.Ε.Π. στην ημερίδα «Η Πολιτική για την Αναπηρία, η Αναπηρία για την Πολιτική» που οργανώθηκε από την κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς με την στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Τμήματος Α.μεΑ. του ΣΥΡΙΖΑ.
 • 15/02, ΣΑΣΜ – Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη. Βιωματική ομιλία για θέματα αναπηρίας καθώς και δράση προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας με τίτλο «Σλάλομ στο Σχολείο» στην εκδήλωση Human Being Human.
 • 11/02, CF Company. Συμμετοχή του Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, στελέχους του Σ.Κ.Ε.Π ,στον δεύτερο κύκλο διαλέξεων  "Η εικόνα της Αθήνας", με τίτλο διάλεξης: "Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα".
 • 10/02, ΤΕΕ Ιλίου. Εκπαίδευση μαθητών με κινητικές δυσκολίες σε θέματα μεταφοράς και μετακίνησης, από τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, στέλεχος του Σ.Κ.Ε.Π. με κινητική αναπηρία.
 • Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «The perfect match».  Ο Σ.Κ.Ε.Π. συμμετείχε στη δεύτερη φάση του προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος 25 άτομα από διάφορες χώρες υπό την αιγίδα του ιταλικού οργανισμού Lunaria. Το πρόγραμμα διήρκησε 8 μέρες, αφορούσε στην αναπηρία και πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Έδωσε στους συμμετέχοντες βιωματικά νέα εργαλεία, μεθόδους και τρόπους προσέγγισης της αναπηρίας, από άτομα με αναπηρία ή χωρίς, καθώς και τους "ξεκλείδωσε" νέες δεξιότητες και αποτελεσματικές πρακτικές.
 • Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνά Κρητικού, συνάντησε την Μυρτώ Λάβδα, Υπεύθυνη Δράσεων Στέγης και την Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εργαστηρίων «Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό» και «Έλα και εσύ! Ζωγραφίζω Μουσική». Προτάθηκε η συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τον Σ.Κ.Ε.Π., και την δημιουργία live performances με τίτλο “Out of the Room” με αφορμή τα προαναφερόμενα εργαστήρια. Δηλαδή, με το πέρας των εργαστηρίων να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν την δουλεία τους στο φουαγιέ της Στέγης λίγο πριν την έναρξη μιας προγραμματισμένης παράστασης. 

2014

 • 17/12, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βιωματική προσομοίωση κινητικής αναπηρίας στους χώρους του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση, Get Involved. Στόχος της ημέρας: η συνειδητοποίηση των καθημερινών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με αναπηρία και η καταγραφή πρακτικών προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων.
 • 11/12, Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Αθηναίων. Ομιλία, της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνάς Κρητικού, με τίτλο: «Ευαισθητοποιημένος μαθητής σήμερα ίσον ενεργός πολίτης αύριο», στην ημερίδα: Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία.
 • 19/11, 1η Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Συμμετοχή της Αθηνάς Κρητικού, Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π., στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Impact Hub Athens και η Ashoka Greece.
 • 15/11, TEDxAthens. Ομιλία της ιδρύτριας και Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. Αθηνάς Κρητικού η οποία μοιράστηκε τους λόγους που την οδήγησαν στην ίδρυση τουσωματείου και στο «πως» η κοινωνία θα καταργήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις που οδηγούν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό της «διαφορετικότητας».
 • 2/11, Ρομάντζο. Ένα κυριακάτικο τραπέζι γεμάτο αγάπη από το FOOD4GOOD και τη MAGGI με σκοπό την ενίσχυση του Σ.Κ.Ε.Π.
 • 30/10, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Καλεσμένοι της Μονάδας Προσβασιμότητας του Παν/μιου, οι Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Θάλεια Κιούση, εκπαίδευσαν φοιτητές στην συνοδεία χρηστών αμαξιδίων.
 • 23-27/06, σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διοργανώσαμε ένα δωρεάν εργαστήριο με τον εικαστικό καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό Timothy Lomas, για παιδιά 9-14 ετών, με και χωρίς αναπηρία.
 • 02/06, ΣΑμΣΚΠ. Ομιλία της Αθηνάς Κρητικού, Προέδρου Δ.Σ., στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η εκδήλωση εστιάστηκε στην «Προσβασιμότητα».
 • 21/05, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Καλεσμένοι της Μονάδας Προσβασιμότητας του Παν/μιου, οι Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Θάλεια Κιούση, εκπαίδευσαν φοιτητές στην συνοδεία χρηστών αμαξιδίων.
 • 29/04, Ημερίδα "Η παράνομη στάθμευση και οι συνέπειες της". Συμμετοχή του Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα – Motivational Speaker - Υπεύθυνος Βιωματικών Παρεμβάσεων Σ.Κ.Ε.Π.
 • 10/04, «Δες τον κόσμο γύρω σου…Αλλιώς». Εκδήλωση Ανοιχτής Συζήτησης μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με θέμα την προσβασιμότητα δημοσίων – ιδιωτικών χώρων. Την παρουσίαση τους πλαισίωσαν οι κκ. Γιώργος Πατούλης - Δήμαρχος Αμαρουσίου, Ιωάννης Πισιμίσης – Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βριλησσίων, Στέλιος Κυμπουρόπουλος – Ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας – Motivational speaker – Υπεύθυνος Βιωματικών Παρεμβάσεων του Σ.Κ.Ε.Π., ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, κ. Πηνελόπη Γαβρά.
 • 12/03, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ομιλία σε φοιτητές.
 • 25/02. Ομιλία στο Ρόταρυ Νέας Μάκρης
 • Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «The perfect match».  Ο Σ.Κ.Ε.Π. συμμετείχε στη δεύτερη φάση του  προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος 25 άτομα από διάφορες χώρες υπό την αιγίδα του ιταλικού οργανισμού Lunaria. Το πρόγραμμα διήρκησε 8 μέρες, αφορούσε στην αναπηρία και πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Έδωσε στους συμμετέχοντες βιωματικά νέα εργαλεία, μεθόδους και τρόπους προσέγγισης της αναπηρίας, από άτομα με αναπηρία ή χωρίς, καθώς και τους "ξεκλείδωσε" νέες δεξιότητες και αποτελεσματικές πρακτικές.
 • Επίσκεψη 30 φοιτητών από το Νοσοκομειακό Ινστιτούτο MFR Le Poiré sur Vie της Γαλλίας. Ομιλία ενημέρωσης δράσεων, αναπηρικών θεμάτων, προσβασιμότητας και κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα από την συζήτηση ανταλλάξαμε τεχνογνωσία και ακούσαμε για τις συνθήκες που επικρατούν στην Γαλλία σχετικά με τους νέους με αναπηρία.

2013

 • 3/12, Εκπαιδευτήρια Δούκα. Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης – Ενημέρωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μαζί με μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" έπαιξαν Bocce και βιώσαν προσομοίωση κινητικής αναπηρίας στο σχολικό περιβάλλον.
 • 27/11, Free Thinking Zone. Ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με τίτλο «Πώς μετατρέπεις τις αντιξοότητες σε κινητήρια δύναμη». 4 γυναίκες καταξιωμένες στον χώρο τους, με και χωρίς αναπηρία, κατέθεσαν εμπειρίες & συναισθήματα. Ομιλήτριες:  Έφη Καρακίτσου (Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος της Magnet) – Aλέκα Πίττα (Διευθ. Σύμβουλος Μελισσοκομική Αττικής) – Ευγενία Λιανού (Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Cocomat – Ντόρα Κατσιβαρδάκου (Γενική Γραμματεία Ισότητας). Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.
 • 21-30/11, Bookwave στο Μουσείο Μπενάκη. Κοινωφελής δράση προσφοράς βιβλίων σε νηπιαγωγεία & δημοτικά σε συνεργασία με το Library4all.
 • 14/10, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Καλεσμένοι της Μονάδας Προσβασιμότητας του Παν/μιου, οι Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας και Θάλεια Κιούση, εκπαίδευσαν φοιτητές στην συνοδεία χρηστών αμαξιδίων.
 • Οκτώβριος, Μαραθώνια Συνεδρίαση του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη. Ομιλία από τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα – Motivational Speaker του Σ.Κ.Ε.Π.
 • Σεπτέμβριος 2013-Μάρτιος 2014, «ECOCITY» Συνεργασία στο πλαίσιο της καινούργιας δράσης freemobility.
 • 01-03/07, “DECODE YOUR LIFE”, 3ήμερο Διαδραστικό Εργαστήρι Web Making που διοργάνωσε το ΑΙΤ College.
 • Ιούνιος, 3o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link 

2012

 • 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εθελοντισμού.
 • 23ο Συνέδριο ΕΑΣΕ, Ηγέτες σε Δίλημμα.
 • 2o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link.
 • Δράση ευαισθητοποίησης στη Ελληνογερμανική Αγωγή για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
 • Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
 • Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλυβίων με το 1ο Γυμνάσιο Καλυβίων.
 • Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης με τους Προσκόπους (Κηφισιάς).
 • Βιωματικές ομιλίες σε ομάδες Προσκόπων.
 • Καταγραφή Προσβασιμότητας μαζί με ομάδες Προσκόπων.

2011

 • Δράσεις ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης στην Ελληνογερμανική Αγωγή για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.
 • 1ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων.
 • Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.
 • Διαθεματική Εκδήλωση «Δια βίου Μάθηση και Εθελοντισμός».
 • 1ο Ετήσιο Συνέδριο Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link.

2010

 • Η Ζωή μια Διαδρομή – Δράσεις ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης στην Ελληνογερμανική Αγωγή για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.

2009

 • Ημερίδα «Άκουσέ με» στα Εκπαιδευτήρια Δούκα: ανοιχτή συζήτηση με μαθητές και νέους με αναπηρίες. Στόχος, να λυθούν χωρίς μεσολαβητές οι απορίες τους και να εκφραστούν τα συναισθήματά τους.
 • Ημερίδα  «Χτίζοντας μέσα από την δημιουργική διαδικασία, σχέσεις Κατανόησης, Σεβασμού και Αποδοχής». Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς – Υπό την αιγίδα του ΚΕ.ΚΟΙ.ΠΟ (Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κηφισιάς).
 • Παράσταση από παιδιά και νέους στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαίς, με προσκεκλημένες τις αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής των Special Olympics.

 

 

Gallery: