Τα βιβλία μας

Διαδραστικό τετράδιο Σ.Κ.Ε.Π...Σου 2013 - 2014

Το διαδραστικό τετράδιο «Σ.Κ.Ε.Π….Σου» εκδόθηκε τέλος του 2013. Το προσφέρουμε σε μαθητές  και νέους με αναπηρίες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, με στόχο πολύ απλά «να σκεφτούν μαζί» και φεύγοντας  να το πάρουν μαζί τους. Είναι μια εναλλακτική προσέγγιση και επικοινωνία, επίσης είναι μια απλή μέθοδος που δίνει χώρο και χρόνο στους μαθητές να το επεξεργαστούν και να το κάνουν δικό τους.

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Εκδόσεις Κάκτος -  Εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος

Ο Σ.Κ.Ε.Π. συμμετείχε στην έκδοση της νέας σειράς "Οι Έλληνες" - Νέα Γενιά του εκδοτικού οίκου Κάκτος, με την προσφορά 500 αντιτύπων σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε νέους με αναπηρίες από σχολεία ειδικής αγωγής και κοινωνικούς φορείς.

Η τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, διασκευασμένη σε απλή και κατανοητή γλώσσα για παιδιά και εφήβους, επιλέγεται για το ξεκίνημα της νέας σειράς της αρχαίας ελληνικής γραμματείας “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ” από τις Εκδόσεις “Κάκτος”, μια σειρά που σκοπό έχει την εξοικείωση της νέας γενιάς μας με τα κορυφαία έργα του αξεπέραστου αρχαιοελληνικού πνεύματος.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπως και όλες οι αρχαιοελληνικές τραγωδίες, εκφράζει έναν προβληματισμό για κορυφαία διλήμματα που συνοδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη, ύπαρξη που συχνά έρχεται αντιμέτωπη με ανυπέρβλητες συγκρούσεις οι οποίες πηγάζουν τόσο από τις ίδιες τις αδυναμίες του ανθρώπου όσο και από δυνάμεις, θεσμούς και καταστάσεις που τον υπερβαίνουν. Στην τραγωδία αυτή, μέσα από τα πρόσωπα της Αντιγόνης και του Κρέοντα, συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. Στο πολιτικό επίπεδο ο κόσμος της Αντιγόνης είναι ο κόσμος του απλού πολίτη, ο οποίος υψώνει το ανάστημά του με θάρρος απέναντι στην αυταρχική πολιτική εξουσία που καταστρατηγεί τα δικαιώματά του και ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Κρέοντα. Στο επίπεδο των ηθικών αξιών, ο κόσμος της Αντιγόνης είναι ο κόσμος του προαιώνιου φυσικού δικαίου, το οποίο διεκδικεί την αυτόνομη ύπαρξή του απέναντι στο θετικό δίκαιο της πολιτείας που εκπροσωπείται από τον Κρέοντα. Καθένας από τους δύο έχει τα δικά του επιχειρήματα: η Αντιγόνη ότι υπερασπίζεται τους προαιώνιους νόμους των θεών, ο Κρέοντας ότι υπερασπίζεται το δίκαιο της πολιτείας η οποία εγγυάται τη σωτηρία των πολιτών. Το μέγεθος της σύγκρουσης αυτής όμως είναι τόσο μεγάλο, αβάσταχτο για την ανθρώπινη φύση, ώστε οδηγεί και τους δύο στην καταστροφή: η Αντιγόνη πεθαίνει, ενώ ο Κρέοντας βλέπει τον γιο του και τη γυναίκα του να αυτοκτονούν.

Τέλος, εκτός από τους παραπάνω γενικούς προβληματισμούς, η τραγωδία Αντιγόνη προσφέρει και πρότυπα ήθους. Η αποκρουστική εικόνα του υπερόπτη Κρέοντα, ο οποίος μέσα στην αλαζονεία της εξουσίας του υποπτεύεται τους πάντες, βλέπει παντού συνωμοσίες, νομίζει πως σε όλα έχει δίκιο, αρνείται να ακούσει τη γνώμη οποιουδήποτε και δεν διστάζει να προσβάλει σεβάσμια πρόσωπα και ιερούς θεσμούς, για να οδηγηθεί τελικά σε θλιβερή μεταμέλεια, σε αντίθεση με την αγέρωχη ηρωίδα Αντιγόνη που, υπερασπιζόμενη τις απόψεις της, δεν φοβάται να οδηγηθεί στον θάνατο, αποτελούν κορυφαία διδάγματα ατομικού ήθους και στάσης ζωής.

Διαδραστικό τετράδιο Σ.Κ.Ε.Π….Σου 2012 - 2013

Το διαδραστικό τετράδιο «Σ.Κ.Ε.Π….Σου» εκδόθηκε τέλος του 2012 και είναι ταυτόχρονα ημερολόγιο του 2013. Το δίναμε σε μαθητές  και νέους με αναπηρίες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, με στόχο πολύ απλά «να σκεφτούν μαζί» και φεύγοντας  να το πάρουν μαζί τους. Είναι μια εναλλακτική προσέγγιση και επικοινωνία, επίσης είναι μια απλή μέθοδος που δίνει χώρο και χρόνο στους μαθητές να το επεξεργαστούν και να το κάνουν δικό τους. 

Βιβλίο «Άκουσέ με»

Βιβλίο «Άκουσέ με»

Το βιβλίο με τίτλο “Άκουσέ με – Listen to me” εκδόθηκε το 2008.

Βιβλίο - μαρτυρία γραμμένο από παιδιά με κινητικές και νοητικές αναπηρίες, παιδιά σε κοινωνικούς φορείς, νέοι σε σωφρονιστικά καταστήματα. Εκδόθηκε σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Έχω κάτι να σου πω

Έχω κάτι να σου πω

Νέοι με διανοητική στέρηση από ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής αποτυπώνουν με λέξεις και χρώματα τα συναισθήματά τους. Έκδοση του 2011, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Αποτυπώματα 2012

Αποτυπώματα 2011

«Αποτυπώματα» 2011

Αποτυπώματα 2010

«Αποτυπώματα» 2010

Αποτυπώματα 2009

«Αποτυπώματα» 2009

 

 

Video: 

Listen to me - Άκουσε με