Γνωρίστε τον Σ.Κ.Ε.Π.

Ένα ανοιχτό μυαλό χωράει τον κόσμο όλο… πάμε να φτιάξουμε μαζί έναν κόσμο με νέα πρότυπα!

Ο Σ.Κ.Ε.Π. και οι άνθρωποι του έχουν αφιερωθεί στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της έλλειψης ορατότητας των ανθρώπων με αναπηρία.

3 δεδομένα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε:

  • 15% του πληθυσμού ζει με αναπηρία – παγκοσμίως - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
  • Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Αναπηρία, ο χειρότερος εχθρός για τα άτομα με αναπηρία, είναι η αρνητική στάση της κοινωνίας.
  • Σε έναν κόσμο που επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις συμπεριφορές μας, από στερεότυπα, προκαταλήψεις και κακές πρακτικές (παρκάρω σε αναπηρική θέση κλπ) πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτό που αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από τη δική μας καθημερινότητα, είναι τα εμπόδια που εμείς τους βάζουμε ως κοινωνία. Δεν είναι μόνο η έλλειψη προσβασιμότητας των χώρων, είναι κυρίως η δική μας νοοτροπία.

Πιστεύουμε πως η Παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία και το βασικό όχημα για να αναπτυχθούν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης, που θα οδηγήσουν στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Λίγα λόγια για τον Σ.Κ.Ε.Π.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα, το 2008. Στηρίζεται στο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις.
Από το 2008 μέχρι σήμερα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία σε σχολεία και στο ευρύτερο κοινό, για να αποδομήσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις και να αλλάξουμε το βλέμμα και τη νοοτροπία μας ως προς τη διαφορετικότητα. Με αφετηρία το σχολείο και κατάληξη το σύνολο της κοινωνίας, ο Σ.Κ.Ε.Π. επιδιώκει την ομαλή συνύπαρξη σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται.

Όραμα: Μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται ορατοί, αποδεκτοί και χρήσιμοι σε ένα περιβάλλον ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.
Σκοπός: Η κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα των κοινωνικά ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων.
Κοινό - στόχος (target group): Όλοι – μικροί και μεγάλοι
Θεματική: Η καταπολέμηση της άγνοιας και των προκαταλήψεων
Μεδολογία: Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία

Δίνουμε προτεραιότητα στην Εκπαίδευση ως μοχλό κοινωνικής αφύπνισης & προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με δράσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

α/ Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία στα σχολεία
«Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» & «Ρωτάω για να Μάθω»

Στηριζόμαστε στη σημασία και στον ρόλο του σχολείου ως δυναμικού μοχλού δημοκρατικής συνείδησης και πλαισίου ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Με στόχο να αλλάξουμε το βλέμμα των νέων ως προς τη διαφορετικότητα, δημιουργήσαμε και υλοποιούμε 2 καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία στα σχολεία. Τα προγράμματα προωθούν τη συνύπαρξη, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και το σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός.

- «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» - Με φυσική παρουσία ομιλητών με αναπηρία (τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας)
- «Ρωτάω για να Μάθω» - Διαδικτυακό Πρόγραμμα

Και τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα:

  1. Απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φοιτητές, κατά τη διάρκεια διδακτικής ώρας.
  2. Υλοποιούνται από ομιλητές/εμψυχωτές (νέοι με κινητική & αισθητηριακή αναπηρία), στελέχη και συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π.. Οι νέοι με αναπηρία θίγουν με έναν τρόπο απλό και αυθόρμητο, πάγια και καίρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία. Αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή διάλογο με νέους χωρίς αναπηρία, απαντούν στις ερωτήσεις χωρίς περιστροφές, λύνουν απορίες και περιγράφουν πως βρήκαν λύσεις στα δικά τους εμπόδια & τρόπους για να νικήσουν τις αντιξοότητες.
  3. Έχουν πανελλαδική εμβέλεια.
  4. Παρέχονται δωρεάν.

β/ Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία που απευθύνονται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Η ιστοσελίδα αποτελεί μια πρωτοβουλία & δράση του Σ.Κ.Ε.Π. Την λάνσαρε τον Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για ένα καινοτόμο Διαδικτυακό Hub Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία, που απευθύνεται και φιλοξενεί μικρούς & μεγάλους -με και χωρίς αναπηρία- ευπαθείς ομάδες, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, έμπειρους επαγγελματίες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, των θεσμοθετημένων φορέων και των δήμων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρέχοντας χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση, δομημένες και ολοκληρωμένες θεματικές (blog, podcast, video, live sessions κλπ.), η ιστοσελίδα λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ανάδειξης κοινωνικών θεμάτων καθώς και hub ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και προτάσεων.

Το σύνολο του περιεχομένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα:
-  ως εργαλείο -μη-τυπικής εκπαίδευσης- από τα σχολεία
-  ως εξατομικευμένο εργαλείο ενημέρωσης από το ευρύτερο κοινό: ο καθένας μας ξεχωριστά -όπου κι αν βρίσκεται- επιλέγει πότε, πώς και από ποια θεματική θα αναζητήσει/ανακαλύψει την πληροφορία.

  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία για το ευρύτερο κοινό

Εστιάζουμε στην ενίσχυση της ενημέρωσης και του διαλόγου μέσω μεθοδικής συνεργασίας με θεσμικούς φορείς, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο πάντα την:

- Ενημέρωση, Προάσπιση και Προώθηση των δικαιωμάτων & των ίσων ευκαιριών των νέων (με και χωρίς αναπηρία και σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης)..
- Καλλιέργεια της οικειότητας, αποδοχής, συνειδητοποίησης, αλληλεγγύης, ανεκτικότητας.
- Ενίσχυση της ένταξης, συνεργασίας και κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία.
- Ενδυνάμωση της καλής πρακτικής, της ενεργής συμμετοχής και της ανάπτυξης ικανοτήτων.
- Προώθηση του εθελοντισμού, της κοινωνικής συμμετοχής και της συλλογικής ευθύνης
- Κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

  • «Σ.Κ.Ε.Π… τόμαστε μία Εταιρεία για Όλους»

Σύμφωνα με έρευνες, τα συμπεριληπτικά εργασιακά περιβάλλοντα δημιουργούν συνολική αύξηση της παραγωγικότητας. Οι ποικιλόμορφοι και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακοί χώροι είναι 2 φορές πιο πιθανόν να πληρούν ή να υπερβούν τους οικονομικούς τους στόχους! Ενώ οι ποικιλόμορφες ομάδες είναι πιο καινοτόμες, πιο συμμετοχικές και πιο δημιουργικές. Στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε τις εταιρείες που θέλουν να γίνουν πιο συμπεριληπτικές απέναντι στους εργαζόμενους τους αλλά και στους πελάτες τους, υλοποιούμε Εταιρικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Διαφορετικότητα.

Τέλος, το έργο & οι δράσεις μας στηρίζονται σε δωρεές και χορηγίες που προσφέρουν εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμοί και ιδιώτες. Δεν λαμβάνουμε οικονομική ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο.