Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ως στόχο την αφύπνιση και την ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία:

1) Έλλειψη προσβασιμότητας. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία είναι η δυσκολία μετακίνησης και κυρίως η έλλειψη προσβασιμότητας σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας ακόμα και υγείας. 

2) Αρνητική στάση της κοινωνίας. Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του. Οι διακρίσεις αποτελούν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας.

Τα προγράμματα μας, σε συνεργασία με τους Δήμους, συνδυάζουν 3 βασικούς, διαδραστικούς άξονες: Ενημέρωση, Αλληλεπίδραση, Βίωμα

Περιλαμβάνουν: 

  • Ανοιχτό διάλογο ενημέρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από συνεργάτες & στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., οι ίδιοι άτομα με αναπηρίες.

  • Βιωματικά εργαστήρια εξοικείωσης με την αναπηρία για μία διαφορετική αντίληψη και σκέψη. Τα εργαστήρια υλοποιούνται υπό την καθοδήγηση στελεχών και συνεργατών του Σ.Κ.Ε.Π., με και χωρίς αναπηρία.

  • Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.

Σκέψου αλλιώς! Μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία στον Δήμο Αθηναίων

Το πρόγραμμα του Σ.Κ.Ε.Π. συνδυάζει 2 βασικούς άξονες: Ενημέρωση και Αλληλεπίδραση.

Περιλαμβάνει: 

  • Ανοιχτό διάλογο ενημέρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από συνεργάτες & στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία.
  • Βιωματικά εργαστήρια εξοικείωσης με την αναπηρία τα οποία υλοποιούνται υπό την καθοδήγηση στελεχών και συνεργατών του Σ.Κ.Ε.Π., με και χωρίς αναπηρία.
  • Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.
     

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

1. Διεξαγωγή 29 βιωματικών ομιλιών σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων
Συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
14ο Δημοτικό Αθηνών, 20ο Δημοτικό Αθηνών, 24ο Δημοτικό Αθηνών, 32ο Δημοτικό Αθηνών, 50ο Δημοτικό Αθηνών, 51ο Δημοτικό Αθηνών, 52ο Δημοτικό Αθηνών, 54ο Δημοτικό Αθηνών, 67ο Δημοτικό Αθηνών, 70ο Δημοτικό Αθηνών, 90ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 99ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 100ο Δημοτικό Αθηνών, 117ο Δημοτικό Αθηνών, 123ο Δημοτικό Αθηνών, 127ο Δημοτικό Αθηνών, 130ο Δημοτικό Αθηνών, 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,173ο Δημοτικό Αθηνών

Συμμετείχαν τα  παρακάτω σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, 62ο Γυμνάσιο Αθηνών, 7ο ΓΕΛ Αθηνών, 41ο ΓΕΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών

2. Ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & συνειδητοποίησης με το ευρύ κοινό: "Breaking Bad Stereotypes" - 16 Μαρτίου, 11.30 -12.30, Σεράφειο.
Ανοιχτή συζήτηση για την διαφορετικότητα συντονισμένη από τους Motivational Speakers μας με κινητική αναπηρία: Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και Στέφανο Βούρο.

3. Εργαστήρια Εξοικείωσης με την Αναπηρία και την Διαφορετικότητα - 16 Μαρτίου, 12.45-14.00, Σεράφειο.

  • 12.45 -13.30
    “Μας κούφανες!”: Κώφωση και ελληνική πραγματικότητα
    Ομιλητής: Κωνσταντίνος Σαμαράς
  • 13.30-14.00
    “Δες το αλλιώς”: Βιωματική ομιλία για την οπτική αναπηρία
    Ομιλητής: Βαγγέλης Αυγουλάς

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

1. Διεξαγωγή 13 βιωματικών ομιλιών σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων (μαθητές/-τριες δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου)

Συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
90ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 99ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,173ο Δημοτικό Αθηνών

Συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
21ο Γυμνάσιο Αθηνών, 62ο Γυμνάσιο Αθηνών

2. Ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & συνειδητοποίησης με το ευρύ κοινό: "Η αναπηρία ως πρόκληση: εμπόδια και λύσεις" - 17 Μαρτίου, 10.30 -12.00, Τεχνόπολις.
Ανοιχτή συζήτηση για την διαφορετικότητα συντονισμένη από τους Motivational Speakers μας με κινητική αναπηρία: Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και Στέφανο Βούρο.

3. Εργαστήρια Εξοικείωσης με την Αναπηρία και την Διαφορετικότητα - 17 Μαρτίου, 12.00-12.45 & 12.45-13.30, Τεχνόπολις.

  • Workshop Ελληνικής Νοηματική Γλώσσας: «Δώσε νόημα στην επικοινωνία»
    Συντονιστής: Κωσταντίνος Σαμαράς - κωφός
  • Workshop Εξοικείωσης με την πραγματικότητα των ανθρώπων με οπτική αναπηρία:
    «Δες το αλλιώς»

    Συντονιστής: Βαγγέλης Αυγουλάς – χρήστης λευκού μπαστουνιού

ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

1. Διεξαγωγή βιωματικών ομιλιών σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων (μαθητές/-τριες δημοτικού & λυκείου)

Συμμετείχαν: 106ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 93ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών.

2. Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου - 14 Μαρτίου 2017, 11.00-13.00

Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου σε θέματα αναπηρίας για την καλύτερη διεξαγωγή και στελέχωση του Μήνα Εξοικείωσης, από συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π.​.

3. Ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & συνειδητοποίησης με το ευρύ κοινό - 18 Μαρτίου, 11.00-12.00
Συντονιστής: Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας

4. "Λαβύρινθος των Αισθήσεων": Βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία - 18 Μαρτίου, 12.00-13.00
Η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι, συνεργάτιδα του Σ.Κ.Ε.Π, υλοποιήσε ένα εργαστήρι αισθήσεων αφιερωμένο στην διαφορετικότητα, την ισότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα οργανώθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1. Βιωματική ομιλία και προσέγγιση κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας στην Τεχνόπολη - 19 Μαρτίου 2016, 11.00-13.00

2. Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου - 11 Μαρτίου 2016, 13.00-14.00
Εκπαίδευση εθελοντών του Δήμου σε θέματα κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας για την καλύτερη διεξαγωγή και στελέχωση του Μήνα Εξοικείωσης, από στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π.​

3. Εισήγηση της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. κα Αθηνά Κρητικού με θέμα"Η αφύπνιση μέσω βιωματικής μάθησης" στην Ημερίδα "Δράσεις και Προοπτικές για τα Άτομα με Αναπηρία" - 22 Μαρτίου 2016

4. Εργαστήρι Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας "Δώσε νόημα στην επικοινωνία" - 23 Μαρτίου 2016, 18.00-19.00, στο "Μύρτιλλο"

5. Ανοιχτός διάλογος με το κοινό με θέμα: "Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα" - 23 Μαρτίου 2016, 19.00-20.00, στο "Μύρτιλλο"

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

1. Διεξαγωγή βιωματικών ομιλιών σε 14 σχολεία του Δήμου Αθηναίων για 800 μαθητές και μαθήτριες δημοτικού & γυμνασίου

Συμμετείχαν: 133ο Αθηνών, 62ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 76ο Αθηνών, 51ο Αθηνών, 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, 106ο Αθηνών, 39ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 67ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 52ο Αθηνών, 132ο Αθηνών, 21ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 91ο Αθηνών, 13ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αθηνών, 6ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αθηνών

2. Βιωματική προσέγγιση κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας στην Πλατεία Συντάγματος - 28 Μαρτίου 2015, 12.00-14.00

Στην δράση παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας κ. Μαρία Στρατηγάκη, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αντώνης Καφετζόπουλος, κ. Ανδρέας Γεννηματάς.

18 - 20 Νοεμβρίου 2015 - Πρόγραμμα: «Δες το Αλλιώς»​

Στο πλαίσιο του Έργου του Σ.Κ.Ε.Π. «Δες το Αλλιώς», με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία, μέσω διαδραστικών/βιωματικών προγραμμάτων μη - τυπικής εκπαίδευσης, στελέχη του σωματείου μας επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη.

Τα στελέχη μας, νέοι με αναπηρία, πραγματοποίησαν ανοιχτό διάλογο ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαν με 610 μαθητές και μαθήτριες από τα παρακάτω σχολεία:

  • 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  • Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  • 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη
  • 18ο Δημοτικό Σταυρούπολης
  • 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
  • ΙΕΚ Δέλτα
  • 10ο Δημοτικό Αγίου Αθανασίου

Η επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη μας προκάλεσε πολύ όμορφα συναισθήματα, κυρίως γιατί υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα τόσο από το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στις βιωματικές ομιλίες. Ενδεικτικά:

Στο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην συζήτηση ένας πρώην μαθητής του σχολείου. Για πρώτη φορά θέλησε να μιλήσει σε κοινό για την αναπηρία του, για τις εμπειρίες του, για τα όνειρα του με αφορμή την επίσκεψη μας! Στο ίδιο σχολείο, είχαμε την τιμή να μας καλέσει να μιλήσουμε στους μαθητές ένας καθηγητής που έχει  πάρει σύνταξη εδώ και 2 χρόνια. Έμαθε ωστόσο για το πρόγραμμα μας και θέλησε να συμμετέχουν τόσο ο ίδιος όσο και οι παλιοί του συνάδελφοι και οι πρώην μαθητές του!

Στο 18ο Δημοτικό Σταυρούπολης, τα παιδιά ήταν εντυπωσιακά! Είχανε ήδη ετοιμάσει τις ερωτήσεις τους – μερικές από τις οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – ενώ η συζήτηση μας έγινε αφορμή για μια μαθήτρια να μιλήσει ανοιχτά στους συμμαθητές της για τον παιδικό διαβήτη που αντιμετωπίζει και πως αυτό επηρεάζει την ζωή της.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ απεδείχθησαν ενήλικες που ήταν πολύ ανοιχτοί σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας, ενώ η εξοικείωση τους, τους κατέστησε ένα ενδιαφέρον κοινό από το οποίο λάβαμε πολλές διαφορετικές απόψεις πάνω στα θέματα που συζητήσαμε. 

10 - 11 Οκτωβρίου 2014 - Πρόγραμμα: Μαζί... Ανακαλύψαμε Αλλιώς τους χώρους γύρω μας!
Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα εμπόδια για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Απλά... όλα είναι εμπόδια!

  1. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ομιλίες ενημέρωσης από τα στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., νέους με αναπηρία. Στις ομιλίες συμμετείχαν πάνω από 100 μαθητές/-τριες του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης καθώς και μαθητές/-τριες του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη. 
  2. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, με την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους, έλαβε χώρα η βιωματική προσομοίωση κινητικής αναπηρίας με συμμετέχοντες: μαθητές/-τριες του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη, εθελοντές/-τριες, δημότες, περαστικοί, σύλλογοι και φορείς από την Θεσσαλονίκη. 

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ο Σ.Κ.Ε.Π. έχει συνεργαστεί με τους παρακάτω Δήμους:

  • 30 Νοεμβρίου 2013: Δήμος Βριλησσίων
  • ​5 Απριλίου 2014: Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου
  • 12 Απριλίου 2014: Δήμος Ζωγράφου
  • 3 Μαΐου 2014: Δήμος Βριλησσίων
  • 4 Ιουλίου 2014: Δήμος Κηφισιάς
  • 8 Ιουλίου 2014: Δήμος Παιανίας
  • 16 Ιουλίου 2014: Κυψέλη - Δήμος Αθηνών
  • 3 Οκτωβρίου 2014: Δήμος Γαλατσίου
  • 11 Οκτωβρίου 2014: Δήμος Θεσσαλονίκης
  • 19 Οκτωβρίου 2014: Μοναστηράκι - Δήμος Αθηνών
  • 28 Μαρτίου 2015: Πλατεία Συντάγματος - Δήμος Αθηνών
  • 4 Οκτωβρίου 2015: Δήμος Φαλήρου
  • 10 Φεβρουαρίου: Κεραμεικός - Δήμος Αθηναίων
  • 11-23 Μαρτίου 2016: Κεραμεικός, Αμπελόκηποι - Δήμος Αθηνών
  • 21-22 Απριλίου 2016: Δήμος Ελασσόνας
  • 23 Μαΐου 2016: Κυψέλη - Δήμος Αθηνών
  • 7 Αυγούστου 2016: Δήμος Τήνου
  • 13-17 Σεπτεμβρίου 2016: Αμπελόκηποι - Δήμος Αθηνών
  • 25 Οκτωβρίου 2016: Δήμος Βριλησσίων
  • 22 Νοεμβρίου 2016: Δήμος Κηφισιάς
  • 22 Νοεμβρίου 2016: Δήμος Πειραιά
  • 18 Μαρτίου 2017: Πανεπιστήμιο - Δήμος Αθηνών
  • 06 Μαϊου 2017: Δήμος Καλλιθέας
  • 04 Δεκεμβρίου 2017: Δήμος Χολαργού-Παπάγου
  • 07 Δεκεμβρίου 2017: Δήμος Χαλανδρίου
  • Φεβρουάριος 2018: Δήμος Παλαιού Φαλήρου
  • 16 Φεβρουαρίου 2018: Δήμος Βριλησσίων
  • Μάρτιος 2018: Δήμος Αθηναίων
  • Απρίλιος 2018: Δήμος Κέρκυρας
  • Μάιος 2018: Δήμος Σάμου
  • 23-26 Νοεμβρίου 2018: Δήμος Ελασσόνας
  • Μάρτιος 2019: Δήμος Αθηναίων
  • Μάιος 2019: Δήμος Σάμου
  • Έτη 2020 & 2021: Δήμος Παλαιού Φαλήρου