Ετήσια αναφορά δράσεων

Από το 2008 έχουμε μια τεράστια αύξηση κοινών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συνεργασιών με θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς. Εστιάζουμε στην ενίσχυση των πληροφοριών και του διαλόγου μέσω της μεθοδικής συνεργασίας με θεσμικούς φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την:

• Ενημέρωση, προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών των νέων με και χωρίς αναπηρία

• Καλλιέργεια της έννοιας της οικειότητας, αποδοχής, αλληλεγγύης, σεβασμού και κατανόησης

• Ενίσχυση της ένταξης, της συνεργασίας και της κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία

• Ενίσχυση των καλών πρακτικών, της ενεργού συμμετοχής και της ανάπτυξης ικανοτήτων

• Προώθηση του εθελοντισμού, της κοινωνικής συμμετοχής και της συλλογικής ευθύνης

• Κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων για το έτος 2024,

  • Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 - Active citizens fund Greece - Συνέδριο «Ανισότητες στην Εκπαίδευση». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν οι διαχειριστές επιχορήγησης των προγραμμάτων Active Citizens Fund (Acf) της Ελλάδας, SolidarityNow σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και Βουλγαρίας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για την συμπεριληπτική εκπαίδευση και την εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Συμμετοχή της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. κας Αθηνάς Κρητικού στο panel "Εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία".
  • Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 - Active citizens fund Greece – «Θεραπευτικό Μουσικό Project για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» - Με φορέα υλοποίησης την  Imagine Heritage και εταίρους την Culture Break Borders και την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή. 1o online workshop 10:00-13:00 LIVE STREAMING - "Μουσικοθεραπεία για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Εισαγωγή και πρακτικές γνώσεις” με θέμα: Τι προσφέρει η μουσική, ποια τα οφέλη της (εστιάζοντας στα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής), πως χρησιμοποιείται ως εργαλείο θεραπείας και ποια η σημασία του, πως βελτιώνει και συμβάλλει στην καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών. Από τον Σ.Κ.Ε.Π. συμμετέχουν η Πρόεδρος κα Αθηνά Κρητικού και η Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Συμπερίληψης & Προσβασιμότητας κα Δήμητρα Κοντοβά με θέμα ομιλίας: Η Τέχνη ανοίγει την πόρτα στην ενσυναίσθηση και στην συμπερίληψη.
  • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 - Βιωματικό Σεμινάριο #STEAM4ALL, Εκδήλωση του ICC WOMEN HELLAS. Συμμετοχή ως ομιλήτρια της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. κα Αθηνά Κρητικού, με θέμα "Συμπεριληπτική Εκπαίδευση: ένα σχολείο για όλα τα παιδιά".
  • Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 - Ημερίδα "Αναπηρία, Δημιουργώντας Ελπίδα", της Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ, στην Παλαιά Βουλή. Συμμετοχή ως ομιλήτρια της Προέδρου του Σ.Κ.Ε.Π. κα Αθηνά Κρητικού, με θέμα "Αναπηρία: τα εμπόδια που εμείς βάζουμε ως κοινωνία… προκλήσεις & λύσεις!".
  • Ιανουάριος - Ιούνιος 2023. Ξενάγηση στη νοηματική γλώσσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της προσβασιμότητας των επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στη νοηματική γλώσσα. Οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις έχουν ανατεθεί στον Σ.Κ.Ε.Π. ο οποίος τις διεκπεραιώνει σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Σαμαρά.
  • Ιανουάριος - Ιούνιος 2024. Ξενάγηση στη νοηματική γλώσσα στους εσωτερικούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της προσβασιμότητας των επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει ξεναγήσεις στους εσωτερικούς χώρους του Κέντρου στη νοηματική γλώσσα. Οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις έχουν ανατεθεί στον Σ.Κ.Ε.Π. ο οποίος τις διεκπεραιώνει σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Σαμαρά.