Τελικά τι σημαίνει κανονικό ή φυσιολογικό;

Ο ορισμός ‘κανονικό’ ή ‘φυσιολογικό’ είναι κάτι που επιστημονικά δεν είναι τίποτε άλλο από χαρακτηριστικά που εμφανίζει ο μέσος όρος του γενικού πληθυσμού. Η τάση κατηγοριοποίησης είναι μία γνωστική διαδικασία που εξυπηρετεί την αγωνία του ‘εαυτού’ να ορισθεί και να προσαρμοστεί σε σχέση με το περιβάλλον του.
Στην πραγματικότητα ο καθένας μας βιώνει, αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αυτό σημαίνει πως, πολλές φορές, κάτι που για εμένα τον ίδιο είναι φυσιολογικό ή κανονικό, μπορεί να είναι παθολογικό ή ασύμμετρο για τη ζωή κάποιου άλλου και αντίστροφα. 
Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία. Ο κόσμος γύρω μας έχει ορισθεί ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέσου όρου του πληθυσμού και όχι ολόκληρου του συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, οι άνθρωποι που ζουν με κινητική, αισθητηριακή ή νοητική αναπηρία, δεν διευκολύνονται ισότιμα σε έναν κόσμο διαμορφωμένο και προσβάσιμο για το ‘κανονικό΄ κάποιου άλλου, που από τύχη βρίσκεται να έχει τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχει και ο μέσος όρος. 
Η επαφή και επικοινωνία σε βάθος για το ‘κανονικό’ των ατόμων με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στο να διευρύνουμε την αντίληψή μας για το σύστημα το οποίο ανήκουμε. Η ίδια προσέγγιση είναι απαραίτητη σε όλες μας τις συναναστροφές και όχι μόνο στην αναπηρία. 
Αδιαμφισβήτητα η αναγνώριση είναι εκείνο το σημείο κλειδί που μας ενώνει με την δράση σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Είναι πολύτιμο, για τις σχέσεις μας και κατ’ επέκταση για την κοινωνία μας, να ενσυναισθανθούμε τις ανάγκες των άλλων γύρω μας, όπως είναι για εκείνους και όχι όπως τις ορίζουμε εμείς για τον εαυτό μας. Αυτή η στάση σέβεται την ατομικότητα του καθενός χωρίς να ακυρώνει την μία ή την άλλη υπόσταση. Έτσι, μπορούν να συνυπάρχουν ισότιμα.

Μισελίνα Λεμησίου
MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Στα πλαίσια του Προγράμματος "Εξοικειώνοντας τους μαθητές με την Αναπηρία" η στήριξη και συμβουλευτική της Μισελίνας Λεμησίου μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το SolidarityNow.